عضو کمیسیون تلفیق برنامه هفتم توسعه با اشاره به اظهارات سخنگوی دولت در خصوص تعیین نرخ خوراک پتروشیمی گفت: مجلس این وظیفه را به دولت محول کرد تا این بازار را مدیریت کند، اما دولت با طرح مباحث حاشیهای در این زمینه از مسئولیت خود شانه خالی میکند.
کریمایی نایب رییس انجمن کارفرمایی پتروشیمی با بیان اینکه سهامدار به سیاستگذار بدبین شده، گفت: افزایش ۲ هزار تومانی قیمت خوراک باید۴۵۰ همت از ارزش بازار کم می کرد اما شاهد افت ۲ هزار همتی بازار بودیم.
سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت،گاز و پتروشیمی ایران گفت: متاسفانه با وجود اینکه تلاش شد افزایش نرخ خوراک گاز پتروشیمی ها اتفاق نیافتد اما عده ای در کمیسیون تلفیق مجلس کار خودشان را کردند و کار این کمیسیون کارشناسی نبود.
دبیر کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی گفت: تصمیمات خلقالساعه و دستکاری سود صنایع فقط منجر به بی اعتمادی اجتماعی و در نهایت خروج سرمایهها از کشور خواهد شد.
یک کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه سهامداران عمده صنعت پتروشیمی، صندوقهای بازنشستگی تامین اجتماعی، لشکری و کشوری هستند، گفت: عدم حمایت از صنعت پتروشیمی، فراتر از زیان سهامداران و حتی منافع جامعه ٥٠ میلیون نفری سهامداران عدالت است.
رئیس کمیسیون اقتصادی در نامهای به رییس جمهور خواستار بازنگری در سازوکار تعیین قیمت خوراک تحویلی به پتروشیمی ها شد به نحوی که خوراک پتروشیمیها براساس سازوکار بازار محور و متاثر از متغیرهای داخلی و منطقهای تعیین شود.
یک استاد اقتصاد بر این باور است که باید خوراک یارانهای، کوتاه مدت و مشروط در اختیار صنایع قرار بگیرد تا به هدف نهایی مبنی بر تولید محصولات با ارزش افزودهی بالا دست پیدا کنیم. بهرهمندی از خوراک یارانهای باید مشروط به توسعهی زنجیرهی ارزش محصولات باشد.
براساس برآوردها در صورتی که پیشنهاد وزارت اقتصاد در خصوص تغییر فرمول محاسبه نرخ خوراک پتروشیمیها که منجر به کاهش این نرخ میشود به تصویب هیئت وزیران برسد، شاهد کسری حدود ۸۰ هزار میلیارد تومانی در تبصره ۱۴ خواهیم بود.
عضو کمیسیون تلفیق برنامه پنجساله هفتم توسعه در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه سود و زیان پتروشیمیها به نرخ خوراک آنها وابسته بوده و این نرخ سود و زیان در پتروشیمیها فرق میکند، گفت: ما به دنبال یک مدل کف و سقفی برای نرخ خوراک پتروشیمیها هستیم تا ان شاءالله این مسئله در کمیسیون تلفیق بررسی و تصویب شود.
یکی از مشکلات همیشگی صنعت پتروشیمی نرخ خوراک بوده است به نظر میرسد باید با یک فرمول منعطف که هم به نفع درآمدهای دولت باشد و هم صنعت پتروشیمی، این مشکل را حل کرد.
مدتـــی است کـــه نرخهای جدید خوراک پتروشیمیها خبرساز شدهاند بهطوریکه قیمت خوراک ۶۰ درصد و سوخت ۱۰۰ درصد افزایش پیدا کردهاست و آنطور که کارشناسان میگویند؛ این افزایش نرخها با کاهش تولید در میان مدت همراه خواهد بود و از سویی دیگر باعث افت صادرات و کاهش ارزآوری آنها خواهد شد.
احمد مهدویابهری، دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی با بیان اینکه در این نامه هم تاکید شده باید فرمول به جای عدد برای نرخگذاری خوراک مبنا قرار گیرد، گفت: انجمن به پیوست این نامه بازهم تمامی مستندات لازم و پیشنهادهای تخصصی خود را درباره این نوع نرخگذاری برای وزیر اقتصاد ارسال کرده است.
در حالی که فعالان پتروشیمی معتقدند افزایش نرخ خوراک ممکن است این صنایع را در مسیر ورشکستگی و تعطیلی قرار بدهد، فعالان صنایع پلیمر که محصولات پاییندست صنعت پتروشیمی هستند، معتقدند این موضوع یک شمشیر دو لبه است، اما ممکن است کاهش سودآوری از طریق نرخ ارزان خوراک، صنایع پتروشیمی را مجبور کند به سمت افزایش بهرهوری حرکت کنند.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با تشریح جزییات پیشنهاد این سازمان برای اصلاح نرخ خوراک اعلام کرد که سازمان بورس درمورد عرضه خودرو در بورس با وزارت صمت در حال رایزنی هستند.
مدیرعامل پتروشیمی سبلان در نشست خبری کارگروه متانول گفت: با وضعیت فعلی در آینده شاهد مرگ تدریجی پتروشیمیهای متانولی خواهیم بود. خواسته ما یک چیز است و آن اینکه قیمت خوراک باید فرموله شود.
مدیران عامل شرکت های اوره ساز با انتقاد از افزایش نرخ خوراک اعلام کردند در سال رشد تولید و مهار تورم با گران کردن نرخ خوراک توسط دولت ، پتروشیمی های اوره ساز هم در آستانه توقف تولید قرار گرفتند.
همانطور که میدانید در چند روز اخیر شاهد انتشار نامهای در رابطه با نرخ خوراک پتروشیمی و صحبتهای در رابطه با این اتفاق بودیم که جلوتر به معضلات و موارد اساسی اینگونه تصمیمها که ناگهانی و پس از گذشت مدت زمان قابل توجهی هم منتشر میشوند میپردازیم.
سهم منابع انرژیهای فسیلی بهعنوان خوراک پتروشیمیها در جهان حدود ۱۵درصد است، درحالیکه سهم کشورمان از منابع هیدروکربوری جهان حدود ۱۷درصد است. انتظار میرود ظرفیت اسمی صنعت پتروشیمی ایران در صورت اجرای کامل طرحهای توسعهای تا پایان برنامه هفتم توسعه به حدود ۱۴۱میلیونتن و تا پایان برنامه هشتم توسعه به حدود ۲۰۰میلیونتن برسد، اما افسوس با تصمیمات ...